ניווט מהיר:
אם את מנסה להיכנס להריון ואת בדיוק לקראת טיפולי פוריות, או אולי רק שמעת על האפשרות של הטיפולים ואת מנסה להבין במה זה כרוך ואיך זה עובד, אני מזמין אותך לקרוא את המאמר הזה.
קיבצתי כאן שאלות ששואלות אותי לא מעט מטופלות שנמצאות רגע לפני טיפולי פוריות.
אם כבר התחלת טיפולי פוריות או שאת רוצה מידע מקיף יותר על הטיפולים עצמם, את מוזמנת לקרוא גם את השאלות הנפוצות על טיפולי פוריות.
עד איזה גיל אפשר להיכנס להריון טבעי?
הגיל הכי פורה אצל כל אישה הוא צעיר מאוד, סביב 16-20. אבל כמובן שבעולם שלנו ובעידן שלנו לא בדיוק מתאים להפוך להורים בגיל כל כך צעיר.
עם השנים יש ירידה מתונה ואיטית בפוריות, כאשר מגיל 35 ובעיקר לאחר גיל 40-42 – כמות ואיכות הביציות בשחלות יורדת משמעותית ולכן יש ירידה גדולה יותר בפוריות ובסיכויים להיכנס להריון באופן טבעי.
אחרי גיל 45 רוב הנשים לא יוכלו כבר להיכנס להריון באופן טבעי, ללא טיפולים או ללא תרומת ביצית.
גם טיפולי פוריות אחרי גיל 45 הם ברוב המקרים בעלי סיכויי הצלחה נמוכים מאוד לצערנו. זו הסיבה שבשלב הזה הם כבר לא ממומנים דרך סל הבריאות, אלא נעשים רק באופן פרטי.
מתי מתחילים טיפולי פוריות
לאחר 12 חודשים בהם ניסיתם להיכנס להריון באופן טבעי ללא הצלחה, יומלץ לכם להתחיל טיפולי פוריות.
בהרבה מקרים הטיפול הראשון יהיה רק השראת ביוץ או הזרעה, אם אלה לא הצליחו לאחר כמה סבבים, או אם הוחלט לדלג על הטיפולים האלה – יומלץ לכם להתחיל טיפולי הפריה חוץ גופית – IVF.
מה צריך לעשות לפני טיפולי פוריות?
לפני שאת מתחילה טיפולי פוריות, כדאי לך לדאוג לאיזון של הגוף כולו. זו הזדמנות מעולה להביא את עצמך למצב מאוזן ובריא יותר וכך לשפר את הסיכויים שלך להיכנס להריון בטיפולים.
ההמלצות מתאימות לכל שלב בחיים ולמעשה – את רובן כדאי ליישם תמיד. אבל אם את תוהה כמה זמן לפני טיפולי הפוריות חשוב יותר להקפיד על אורח החיים, אני ממליץ לעקוב אחרי ההנחיות הבאות לפחות חודשיים לפני הטיפולים.
אז מה מומלץ לעשות לפני טיפולי פוריות?
- לאכול ארוחות מסודרות בריאות ומזינות – פירות וירקות מגוונים – עדיף אורגניים אם מתאפשר, דגנים מלאים, קטניות, עוף וביצים אורגניים בלבד, אגוזים וזרעים
- להימנע מתזונה לא איכותית – ג'אנק פוד, מזון מטוגן, מעובד, אוכל ושתייה שמכילים הרבה סוכר. עדיף כמובן להימנע מהרבה אלכוהול ומעישון
- לישון טוב – שינה איכותית ורציפה בשעות הלילה היא קריטית לוויסות ההורמונלי בגוף
- להפחית סטרס – אם זה על-ידי שינוי בעבודה ובעומס החיצוני, או על-ידי שינוי פנימי כלשהו בתפישת הדברים שבד"כ מלחיצים אותך,
או פשוט למצוא יותר זמן רגוע לעצמך ולדברים שאת באמת אוהבת.
ואם זו תקופה מאוד עמוסה וסוערת רגשית, תבדקי עם עצמך אם זה בכלל הזמן הנכון להתחיל בטיפולי הפוריות - להקפיד על פעילות גופנית שמתאימה לך. פעילות מתונה וקבועה, ובעיקר כזו עם דגש על האגן כמו יוגה או ריקוד תתאים במיוחד להכנת הרחם ולשיפור זרימת הדם סביבו
- טיפולים כמו דיקור סיני, רפלקסולוגיה או ארוויגו מתאימים מאוד גם כשהמטרה היא הכנת הגוף לטיפולי פוריות ולהריון. דיקור סיני לפוריות מומלץ גם במהלך טיפולי הפוריות לשיפור הסיכויים להריון
- משקל מאוזן – מצבים של תת-משקל או עודף משקל עלולים ליצור בעיות בקליטת ההריון. הגעה למשקל מאוזן יותר תבטיח לך סיכויים טובים יותר להיקלט וגם הריון בריא עם מינימום סיכונים
אילו תוספי תזונה כדאי לקחת לקראת טיפולי פוריות
- חומצה פולית – 400 מק"ג כל יום מסוג מתיל פולאט. ההמלצה היא לקחת לפחות 3 חודשים לפני ההריון
- יוד – ל-9 מתוך 10 נשים בהריון בישראל קיים מחסור ביוד, שהוא מינרל הכרחי לתפקוד בלוטת התריס ולהתפתחות התקינה של מערכת העצבים והמוח אצל העובר. מומלץ להתחיל לקחת לפחות 3 חודשים לקראת ההריון ולהמשיך במהלך ההריון ותקופת ההנקה. המינון המומלץ הוא 150-220 מק"ג ליום. יוד נמצא בצורה סינטטית בכל מולטי ויטמין המיועד לנשים בהריון ובצורה טבעית במוצרים של חברת סיקורה
- אומגה 3 – בעלת השפעה טובה על הביוץ. מתאימה במיוחד להקלה על תסמינים של אנדומטריוזיס ולשיפור הפוריות אצל חולות אנדו
- קואנזים Q10 – מומלץ ברזרבה שחלתית נמוכה ובאופן כללי לנשים מעל גיל 40.
בתור נוגד חמצון חזק התוסף מתאים מאוד גם לאנדומטריוזיס. טווח המינונים האפקטיביים הוא גבוה מהמקובל – 200-600 מ"ג ליום. מומלץ לקחת את התוסף עד קליטת ההריון ואז להפסיק - צמחי מרפא סיניים – מכינים את הרחם לקליטה והחזקת ההריון, משפרים את תפקוד השחלות, מחזקים ומאזנים פיסית ורגשית.
הצמחים יעילים ובטוחים רק אם הותאמו אישית לפי אבחנה סינית מדויקת ולכן יש להתייעץ עם מטפל להתאמה והזמנה של צמחים
(כל ההמלצות כאן הן כלליות ובהחלט מעולות לרוב הנשים, אבל חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע שיתאימו כל המלצה למצבך האישי והבריאותי)
מה הבדיקות שצריך לעשות לפני טיפולי פוריות?
לקראת התהליך רופא הנשים ייתן הפנייה למרפאת הפוריות. במקביל יש להצטייד בטופס 17 (טופס התחייבות מקופת חולים) ולבצע מספר בדיקות:
- פרופיל הורמונלי: בדיקת דם להורמונים בימים 2-3 למחזור
- בדיקות דם: ספירת דם, גלוקוז, בדיקת כימיה מלאה, תפקודי קרישה, בדיקות סרולוגיה: נוגדנים לאדמת, נוגדנים ל-CMV ו-Toxoplasmosis
- בדיקות שתן: כללית ותרבית
- בדיקה עדכנית של גינקולוג + משטח צוואר רחם (Pap smear)
- אולטרסאונד של האגן
- בדיקת שד ע"י כירורג החל מגיל 30
- מעל גיל 40 נדרש גם צילום חזה ו-אק"ג
- בדיקות של שני בני הזוג: סוג דם + RH, בדיקות סרולוגיה: איידס, מחלות מין VDRL, בדיקות לנוגדני צהבת
- בדיקת זרע לגבר
- מומלץ לבצע גם בדיקות סקר גנטיות
כמה עולים טיפולי פוריות?
בסל הבריאות בארץ, טיפולי פוריות עבור ילד ראשון או שני בבתי חולים הציבוריים הם מסובסדים ולא תצטרכו לשלם עליהם.
למרות שעלות כל סבב טיפולים היא 10,000-20,000 ₪, לא כולל תרופות, הטיפולים עצמם ממומנים על-ידי המדינה.
התרופות ההורמונליות מסובסדות חלקית בסל הבריאות, הכיסוי תלוי גם בסוג הביטוח שיש לך בקופת החולים. לבסוף הסכום שתצטרכי לשלם עבור התרופות יהיה בד"כ כמה מאות שקלים לכל מחזור טיפול.
במקביל, קיימת גם האפשרות לעבור טיפולי פוריות באופן פרטי – במרכזים פרטיים או בתי חולים פרטיים. הכיסוי לעלות הטיפולים הפרטיים משתנה בהתאם לקופת החולים אליה אתם משוייכים ולסוג הביטוח שלכם.
תוכלי למצוא מידע נוסף כאן באתר משרד הבריאות וגם בקישורים הבאים:
למי שנעזרת בתרומת זרע, העלות היא כ-350₪ למנה מבנק זרע ישראלי, לא כולל עלויות נוספות על בדיקת רופא, שטיפת הזרע והטיפול עצמו כמובן.
תרומת זרע מחו"ל תעלה כמה מאות דולרים.
כך שמי שזקוקה לתרומת זרע, תשלם על כל ניסיון כ- 1000-2000₪, במקרה שאין כיסוי מהביטוח.
בתרומת ביצית, הטיפול עצמו נכלל בסל הבריאות לכל אישה עד גיל 54,
אך יש אגרה לבית החולים בסך 10,000 ש"ח שיש לשלם. חלק מהסכום הזה, אגב, הוא עבור תורמת הביצית עצמה.