ניווט מהיר:
בין אם את לקראת טיפולי פוריות, התחלת כבר טיפולים או שאת לאחר תקופת ניסיונות ארוכה, אני מניח שעולות לך שאלות לגבי התהליך וגוגל הפך בינתיים לחבר קרוב.
אלה כל השאלות הנפוצות שאני שומע מנשים שעוברות טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית (IVF).
מהם טיפולי פוריות ולמי כל טיפול מתאים?
טיפולי פוריות הם הטיפולים הרפואיים המוצעים לבני זוג אשר מתקשים להיכנס להריון באופן טבעי ע"י קיום יחסי מין, או לנשים שרוצות להיכנס להריון בעזרת תרומת זרע.
אלה הטיפולים הבסיסיים והנפוצים:
- השראת ביוץ בעזרת איקקלומין או לטרוזול – אלה תרופות שמעודדות ביוץ, הרבה פעמים זה יהיה הטיפול הראשון.
- הזרעה תוך-רחמית (IUI) היא גם טיפול ראשוני שיומלץ לזוגות שאינם מצליחים להיכנס להריון באופן טבעי. ההזרעה תתאים לנשים עד גיל 39 כל עוד אין בעיות פוריות על רקע של חסימה מכאנית או זרע מאוד חלש.
בהזרעה הגבר נותן למעבדה זרע אשר מוחדר עם צינורית אל הרחם. אם הטיפולים לא מצליחים לאחר כמה סבבים של הזרעות, הרופא המטפל ימליץ בדרך כלל לעבור להפריה חוץ גופית. - הפריה חוץ גופית (IVF) היא הטיפול הנפוץ כשמדובר בטיפולי פוריות. היא מתאימה לזוגות שניסו טיפולים אחרים ללא הצלחה, או לאלו עם בעיות פוריות מאובחנות או בעיות רפואיות שונות – בהם אין טעם לנסות קודם הזרעה. מערכת הבריאות בארץ מאפשרת לנשים מעל גיל 39 לפנות ישר לטיפולי IVF.
המטרה בטיפולי IVF היא להביא למספר ביציות בשלות בשחלות האישה, לשאוב אותן ולבצע הפריה במעבדה עם זרע המתקבל מבן הזוג או מתורם זרע. 2-5 ימים לאחר ההפריה מחזירים את העובר, או מספר עוברים, אל הרחם.
התהליך מלווה בנטילת תרופות הורמונליות אשר מותאמות לאישה, לשלבי הטיפול השונים ולגישות של הרופא המטפל.
מהן הסיבות לביצוע הפריה חוץ גופית?
בני זוג שלא הצליחו להיכנס להריון לאחר שניסו וקיימו יחסי מין לא מוגנים במשך 12 חודשים, יאובחנו "על הנייר" עם בעיית פוריות.
אבל בעצם, אין באמת סיבה רפואית לקביעת משך הזמן המדויק של 12 חודשים ויש סיכוי טוב שאין לכם כל בעיה רפואית שמפריעה לכניסה להריון וזה עדיין רק עניין של זמן עד שתצליחו.
אם את מעל גיל 35, משך הזמן מתקצר ל-6 חודשים של ניסיונות עבור הגדרת בעיית פוריות.
בשלב הזה הרופא ימליץ על טיפולי פוריות, לעתים מתחילים קודם כל טיפולים של השראת ביוץ או הזרעה ואם אלה לא הצליחו יומלץ על הפריה חוץ גופית.
אלה הגורמים לבעיות פריון והסיבות לביצוע הפריה חוץ גופית:
אצל האישה
- גיל האישה – כמות ואיכות הביציות יורדות עם הגיל ולהן השפעה גדולה על הסיכוי להיכנס להריון ולהחזיק הריון תקין
- בעיה מכאנית – הידבקויות באגן כתוצאה מניתוח, גרידה או אנדומטריוזיס, חסימה בחצוצרות או כריתת חצוצרות, מיומה (שרירן) ועוד..
- בעייה בביוץ על רקע הורמונלי – זו בעייה נפוצה אצל נשים המאובחנות עם שחלות פוליציסטיות – PCOS.
אצל הגבר
- מיעוט תאי זרע – כמות או ריכוז נמוכים בבדיקה
- תנועה ירודה של תאי הזרע
- מורפולוגיה (צורה) לא תקינה של רוב תאי הזרע
אי פריון בלתי מוסבר
כ-20% מהמקרים יוגדרו כך ברפואה הקונבנציונלית. זו ההגדרה כשפשוט לא נמצאה כל אבחנה, מעבר לעובדה שבני הזוג לא הצליחו להשיג הריון אחרי שנה של ניסיונות.
מצב כזה שאין בו בעייה מאובחנת יכול להיות נורא מתסכל, אבל מהניסיון שלי – המצב הזה הוא לרוב סימן טוב.
אני אסביר…
למרות שברפואה הקונבנציונלית לא מצאו אצלכם בעיה רפואית מוגדרת, בעזרת כלי האבחון של הרפואה הסינית, נוכל לאבחן בדיוק מהו חוסר האיזון בגוף שבגללו אתם לא מצליחים להיכנס להריון. על זה נעבוד בעזרת דיקור סיני, צמחי מרפא והמלצות אישיות ונביא למצב מאוזן ובריא יותר. הטיפול יכול להתאים לשניכם או רק לאחד מכם, מוזמנים להתייעץ איתי על זה מראש.
בדיוק במקרים כמו שלך שהוגדרו כ-"אי פריון בלתי מוסבר", אני רואה שטיפול טבעי לפי האבחנה האישית, מגדיל מאוד את הסיכויים להיכנס להריון. בגלל שאין בעיה רפואית, יש סיכוי טוב שחוסר האיזון שאאבחן הוא ברמה קלה ואפשר לאזן את הגוף בקלות ובמהירות. לעתים תוך תקופה קצרה של חודש או חודשיים נוכל כבר לראות שיפור כללי משמעותי או שנוכל פשוט להתרגש מבדיקת ההריון החיובית!
את מוזמנת להתייעץ איתי כאן, אני אשמח לעזור גם לכם.
הפריה חוץ גופית – מהם אחוזי ההצלחה ואיך ניתן לשפר אותם?
אחוזי ההצלחה לכל טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) בישראל הם בממוצע 18%. זה הסיכוי להריון ולידה מוצלחים לפי נתוני משרד הבריאות.
אבל כדאי לזכור שזהו רק נתון סטטיסטי והסיכוי האמיתי להיכנס להריון משתנה בהתאם למצב הבריאותי של שני בני הזוג וכמובן גם בהתאם לגיל האישה.
אצל נשים עד גיל 35 אחוזי ההצלחה הם 28% לכל סבב של טיפול. בגיל 40 הסיכויים יורדים ל-10%, ומגיל 45 ומעלה הנתונים בעולם מראים שיש רק 1.5% לטיפול מוצלח.
טיפולים מהרפואה המשלימה כמו דיקור סיני, יכולים לעזור לך מאוד להגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
הדיקור תורם לאיזון הגוף, תומך ברחם ובזרימת הדם אליו ומגביר את תגובת השחלות לטיפול ההורמונלי.
מחקרים שונים הראו עד 50% שיפור בהצלחת טיפולי הפוריות אצל נשים ששילבו דיקור סיני במקביל ל-IVF.
כמה טיפולי פוריות אפשר לעשות?
משרד הבריאות קבע שבכל גיל, אם עברת 4 סבבים בלי שהטיפול הגיע להחזרת עובר או 8 סבבים עם בדיקת הריון שלילית, יתקיים דיון של הצוות המטפל לגבי המשך הטיפול. הגבלה זו יכולה להיות גם לטובתך למען בחינת הפרטים והתכנית מחדש והיא ממש לא מחייבת עצירה של הטיפולים.
נשים מעל גיל 42 לא יכולות לעבור במסגרת הציבורית יותר מ-3 מחזורי טיפול עוקבים אם בשלושתם לא הגיעו לשלב החזרת העוברים, זאת בגלל הסיכוי הנמוך להצלחה במקרים אלה. החזרת עוברים מוקפאים לא תיספר ולא תהיה מוגבלת.
בכל מקרה, כאשר קיים סיכוי כלשהו להרות, ניתן לעבור עוד טיפולים במרפאות פרטיות.
עד איזה גיל אפשר לעשות טיפולי פוריות?
מכיוון שגיל האישה הוא פקטור חשוב בסיכויי ההצלחה להיכנס להריון,
נשים רבות מתעניינות עד איזה גיל אפשר לעשות טיפולי פוריות בכלל וגם עד איזה גיל המדינה מממנת טיפולי פוריות.
עד גיל 45 קיים סבסוד של קופת החולים עבור טיפולי פוריות, לפי מגבלות מסוימות של מספר טיפולים.
החל מגיל 45 אין אפשרות לעשות טיפולי פוריות במרפאה ציבורית, מה שמשאיר את האופציה של מרפאות פרטיות בלבד.
אם את מתכננת לעבור טיפולים פרטיים בגיל מאוחר, אמונה ואופטימיות הן חשובות ובהחלט יעזרו לך, ובאותה נשימה אני ממליץ לך מכל הלב לבדוק מהם הסיכויים הריאליים להצלחת הטיפול, כדי למנוע אכזבות ומפח נפש.
בדקי את הרזרבה השחלתית שלך (כמות הביציות שנותרה) – בקשי מרופא הנשים שלך הפניות ל-3 הבדיקות האלה:
- פרופיל הורמונלי – בדיקת דם שמתבצעת ביום ה2-3 למחזור
- בדיקת AMH – היא המדויקת ביותר מהשלוש, היא מתבצעת במספר מעבדות מיוחדות בארץ ובודקת את כמות הזקיקים הצעירים ע"י רמת החלבון amh שמופרש מהם
- בדיקת אולטרסאונד הנקראת AFC – לבחינת כמות הזקיקים הצעירים בשחלות
אם תראי שרמת ה-AMH נמוכה מאוד וגם תואמת לשאר הבדיקות, או אם כבר ניסית כמה טיפולים ותגובת הזקיקים הייתה נמוכה, אני ממליץ לחשוב על האפשרות של תרומת ביצית.
במקרים של תרומת ביצית, נשים זכאיות לטיפול עד גיל 54 במימון של סל הבריאות.
המימון לא כולל תשלום אגרה לבית החולים ע"י המטופלת בסך 10,000 ש"ח.
מה התופעות של טיפולי פוריות?
בטיפולי פוריות תקבלי תרופות שמותאמות לשלבי הטיפול. מטרת התרופות ההורמונליות להביא לגדילת זקיקים וביציות, לתזמן את הביוץ ולעודד ביוץ ולתמוך בשלבי ההריון הראשונים.
התופעות הנפוצות ביותר שאני רואה בקליניקה במהלך טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) הן:
נפיחות בבטן כתוצאה מהצטברות נוזלים, מצבי רוח משתנים, עצבנות ורגישות, כאבי ראש או שינויים בדימום הווסתי הבא – עיכוב של הווסת, שינוי בכמות הדימום, קרישי דם, כאבי מחזור.
הריון לתאומים גם נחשב "תופעת לוואי" של טיפולי הפוריות ובאמת הסבירות להריון מרובה עוברים עולה מאוד בטיפולים.
הסיבה היא זו: במצב טבעי גדל רק זקיק אחד בשחלות בכל חודש. לעומת זאת, במהלך הטיפולים גורמים למספר זקיקים לגדול ולהבשיל במקביל. אחרי שמתקבלים עוברים במעבדה יכולים להחליט להחזיר 2 עוברים או יותר – מה שמגדיל את הסיכוי לתאומים.
חשוב להבדיל בין התרופות והטיפולים השונים. התרופות ההורמונליות לא זהות כמובן בהרכב ובהשפעה שלהן ולכל תרופה יש תופעות לוואי שונות. לכן אני ממליץ לך לחפש כאן מידע על תופעות לוואי בטיפולי פוריות – לפי שמות התרופות.
האם טיפולי פוריות עלולים לגרום לסרטן?
עם השנים נאסף מידע רב ומתבצעים מחקרים המנסים לקבוע אם קיים סיכון מוגבר לסרטן כתוצאה מנטילת תרופות הורמונליות בטיפולי פוריות.
סוגי הסרטן שיכולים להיות קשורים להשפעה ההורמונלית הזו הם סרטן השד, סרטן השחלות וסרטן רירית הרחם.
אין נתונים חד משמעיים שמצביעים על קשר מובהק בין טיפולי פוריות לסרטן וקיימים מחקרים גדולים שמרגיעים ומראים שאין עלייה משמעותית בשיעורי הסרטן אצל מטופלות הפריה חוץ גופית (IVF).
עם זאת, במחקר הנערך באסף הרופא, נמצא קשר אפשרי בין טיפולי פוריות להתפתחות סרטן השד, בעיקר אצל נשים בנות 40 ומעלה.
עוד מחקר מעניין התבצע בקופ"ח מכבי, שם אספו מידע מ-87,000 מטופלות. במחקר הזה נמצא שקיים שיעור גבוה יותר של סרטן השחלות אצל מי שעברה טיפולי פוריות, הסיכון עלה עוד יותר אצל אלה שעשו 4 טיפולי IVF או יותר.
כדאי לדעת גם את הצד השני של התמונה, נשים עם אי פריון וגם נשים שלא נכנסו להריון מעולם, נמצאות בסיכון מעט מוגבר לסרטן השחלות.
הנתון הזה מקשה על המחקר בתחום מכיוון שאפשר להסיק שחלק מבעיות הפוריות שהביאו נשים לטיפולי פוריות – הן אלו שמעלות סיכון לסוגי סרטן שונים ולא התרופות ההורמונליות עצמן.
האם ניתן לקבוע את מין העובר בהפריה חוץ גופית?
כן. מבחינה טכנית ניתן לבחור את מין העובר בהפריה חוץ גופית, זאת בעזרת אבחון המבנה הכרומוזומלי בעובר (PGD או PGS).
האבחון הכרומוזומלי מתבצע בארץ במקרים של מחלות גנטיות תלויות מין, כלומר מחלות שעוברות רק לבנים או רק לבנות.
קביעת מין העובר לפי רצון בני הזוג בלי שום סיבה רפואית היא בעייתית מאוד מבחינה מוסרית ואתית – זה עלול להיות פתח למדרון חלקלק של משחקים גנטיים שאנחנו לא באמת רוצים לראות בעולם שלנו וגם עלולה להיות העדפה בלעדית למין זכר באוכלוסיות מסוימות. לכן קביעת מין העובר לא מתאפשרת כל עוד אין מחלות גנטיות, לפחות לא כאן בארץ.
למרות זאת, למרבה ההפתעה, זוגות עם 4 ילדים מאותו מין יכולים להגיש בקשה לאבחון גנטי לקביעת מין העובר. ועדה מיוחדת במשרד הבריאות מאשרת (מעניין על פי אילו קריטריונים) רק חלק קטן מהבקשות הללו. הזוגות שקיבלו אישור יוכלו לבחור אם להביא לעולם בן או בת.
כמה זמן ניתן לשמור עוברים בהקפאה?
בטיפולי פוריות מחזירים לרחם 1-3 עוברים בלבד, גם אם הופרו יותר ביציות והתקבלו יותר עוברים בתהליך.
כאשר מתקבלים יותר עוברים מכמה שהאישה והרופא יחליטו להחזיר לרחם, ובהנחה שהם באיכות טובה, מומלץ להקפיא אותם. את העוברים המוקפאים יהיה ניתן להחזיר במחזור טיפולי קל יותר שיכלול רק תמיכה הורמונלית – ללא שאיבה וללא רוב התרופות ההורמונליות.
עוברים מוקפאים יכולים להישמר בהקפאה עמוקה במשך שנים רבות.
עוברים בהקפאה נשמרים בתנאים שנחשבים אופטימליים – במינוס 196 מעלות צלזיוס, טמפרטורה שעוצרת כל פעילות ביולוגית.
לפי הנחיות משרד הבריאות, ניתן לשמור עוברים בהקפאה למשך 5 שנים ללא תשלום ולהאריך את התקופה בעוד 5 שנים נוספות בתשלום.
לאחר 10 שנים העוברים לא אמורים להישמר יותר. אבל בכל זאת, אם יש לך עוברים בהקפאה, אני ממליץ לך לברר – נתקלתי במקרים בהם המשיכו לשמור את העוברים יותר מעשר שנים.
כמה זמן נמשך גירוי יתר שחלתי?
גירוי יתר שחלתי נמשך בדרך כלל 7-14 ימים. אם בדיקת הבטא חיובית ונכנסת להריון, הגירוי השחלתי עלול להימשך עוד מספר שבועות.
גירוי יתר שחלתי (OHSS) נוצר בהשפעת התרופות ההורמונליות בטיפולי פוריות. התרופות עלולות לייצר עומס על השחלות ולגרום לגירוי חזק שלהן, מה שמתבטא בצבירת נוזלים, רגישות ונפיחות בבטן.
גירוי יתר שחלתי קשה, חמור וממושך, עלול להיות מצב מסכן חיים, אך בשנים האחרונות זהו מצב נדיר שמצליחים לרוב למנוע.
אם את סובלת מגירוי יתר שחלתי תוכלי לקצר את משך הזמן של הסימפטומים בעזרת הטיפים האלה:
- שתי הרבה מים!
- תנוחי כמה שיותר
- הימנעי מפעילות גופנית מאומצת או קיום יחסי מין אשר עלולים לגרום לתסביב או קרע בשחלות
- הימנעי ממזון מטוגן ומתזונה שמייצרת לחות לפי הרפואה הסינית – מוצרי חלב, קמח לבן, בוטנים, פירות הדר
הגיעי לטיפול בדיקור סיני – איזון של הכבד ושל מעברי הנוזלים בגוף וטיפול ב"לחות" העודפת, יעזרו להקלה על התסמינים ויקצרו את משך גירוי-היתר השחלתי
עד מתי לוקחים תמיכה בהריון?
לאחר טיפול IVF כל אישה מקבלת תמיכה הורמונלית אשר מכינה את הרחם לקליטת העובר.
חשוב להמשיך את התמיכה ההורמונלית לפחות על לשלב בו השלייה מתחילה להפריש את רוב ההורמונים – סביב שבוע 9.
מהסיבה הזו, רוב הרופאים ימליצו להפחית בהדרגה את התרופות התומכות סביב שבוע 9-10,
או במקרים אחרים, ימליצו להמשיך ללא שינוי במינון עד שבוע 12-14.
התמיכה תהיה בעזרת פרוגסטרון בטבליות לנרתיק (אנדומטרין, אוטרוגסטן), או בצורת ג'ל נרתיקי (קרינון), זריקה (פרונטוגסט, ג'סטון), או טבליות לבליעה (דופסטון).
בנוסף, ובעיקר בשנים האחרונות, רופאים יתנו גם תמיכה אסטרוגנית כמו אסטרופם, יחד עם הפרוגסטרון.
איזה ספורט מותר לעשות בהריון ואחרי החזרת עוברים?
אחרי ההחזרה וגם (נחזיק אצבעות) במשך 9 החודשים הקרובים – לאורך כל ההריון – ניתן וכדאי לשמור על פעילות גופנית שמותאמת לך.
באופן כללי, רוב סוגי הספורט עדיין אפשריים ואם את מתאמנת עם מדריך/ה חשוב מאוד ליידע אותם בשלב בו את נמצאת כדי שתקבלי הנחיות מדויקות וכדי לשמור על ההריון. מומלץ גם לוודא שיש להם הסמכה או ניסיון בעבודה עם הריוניות.
מיד אחרי ההחזרה ולאורך ההריון כדאי להימנע מפעילות גופנית קיצונית או תחרותית. ניתן לעשות כל פעילות אליה את רגילה, בעצימות נמוכה יותר מהרגיל, בלי לשלב בה קפיצות, בלי להרים משקלים כבדים ובלי להגביר לחץ תוך בטני (כמו בכפיפות בטן).
חשוב לזכור שבהריון לא עובדים כרגיל על כל שרירי הבטן, מומלצת רק עבודה מדויקת ועדינה על הבטן התחתונה ובעיקר על רצפת האגן, לכן במיוחד בעבודה על שרירי הבטן חובה לקבל הנחיות אישיות ממדריכים שהוסמכו לעבוד עם נשים בהריון.
אז מה כן מומלץ?
אחרי ההחזרה אני ממליץ מאוד לקחת כל יום כמה רגעים לעצמך, להניח ידיים על הבטן התחתונה, לנשום עמוק ללא מאמץ ולכוון את הנשימה אל הבטן. נסי לנקות מחשבות רנדומליות או פחדים שקופצים לך לראש ותהיי בהתכוונות אמיתית ואופטימית להשתרשות העובר ולהצלחת התהליך.
ולגבי הריון – פעילויות כמו שחייה והליכה הן נהדרות. הפעילויות הייחודיות לתקופה הזו, כמו יוגה לנשים בהריון יחזקו בצורה הכי חכמה את הגוף וישימו דגש על רצפת האגן שהולכת לסחוב לא מעט בהריון. יוגה להריון גם תכין אותך בהמשך ללידה כדי שתעבור בצורה הטובה והחלקה ביותר.